miércoles, 2 de junio de 2010

Arbitrio suo - (Diari Obert - Diari d'Andorra)





El viaducte, que no tunel ni pont ni res semblant, dels Dos Valires ha tornat a fer figa. Ves qui ho havia de dir, oi?
Dijous vaig passar pel davant després de molts mesos sense fer-ho. Vaig pensar que feia molt mala pinta. La ferralla encara estava tota rebregada i em va semblar que després de tant de temps, la cosa ja hauria d'haver estat, com a poc, endreçada i neta. Mala peça al teler, vaig pensar.


Diumenge la notícia saltava: El túnel (quina mania amb denominar-lo així!) havia cedit de nou. Aquesta vegada, per sort, i perque era de nit, no hi va haver danys personals.


L'endemà, la bullanga de sempre: visites a peu d'obra (o de ruïna diria jo), declaracions als mitjans, etc, etc.


I ara sí, la pretensió d'exigir responsabilitats, explicacions i aturada total i immediata dels treballs.
Ara sí? I al novembre què? A ningú se li va passar pel cap que una desgràcia com la viscuda mereixia parar-se a pensar una mica i esbrinar les causes reals de la catàstrofe abans de continuar la feina? O es que sense aquesta martingala d'obra el país no pot funcionar? De veritat necessitem aquest desfici d'infraestructura? Algú ha calculat el cost humà i mediambiental que fins ara hem pagat? I espera...


Sembla, però, que el Govern “es troba actualment en fase d'anàlisi per determinar les vertaderes causes que van desestabilitzar l'estructura que va cedir en el primer accident.” (sic) Encara? Ara sembla que es volen demanar responsabilitats a Bureau Veritas i a l'UTE de l'obra pels informes que van permetre continuar l'obra. Els tècnics de Govern van verificar aquests informes? Si no és així, malament. Perquè darrerament, fiar-se de la paraula dels “experts” té resultats molt desagradables. Quina garantia mereixen? Qui controla els controladors? On és el malaguanyat senti comú? On l'esperit crític? Mare meva!